Hoeveel BPM moet je betalen op een importauto?
Wat is de BPM?
BPM is een afkorting voor: “Belasting Personen Motorvoertuigen”.
Het is ”belasting die je op een auto moet betalen, die je wilt invoeren in Nederland”.
Wanneer betaal ik BPM?
Als je een auto vanuit het buitenland in Nederland wilt invoeren, moet je belasting betalen over de auto. Deze wordt de BPM genoemd. In het buitenland betaal je helemaal geen BPM . Als je een gebruikte auto vanuit het buitenland importeert of laat importeren naar Nederland moet je de rest-BPM betalen over de auto. Het bedrag van de rest-BPM dat je betaald, is afhankelijk van het motorvoertuig en het tarief van de bpm.
Vuist regel die gehanteerd wordt is ”is de auto ouder dan 6 maanden en heeft deze meer dan 6000 km gereden” betaal je de rest-bpm.

Wil je de laagste Bpm laten berekenen voor je importauto?
BPM op een nieuwe auto!
Als je een nieuwe auto wilt importeren of valt de auto binnen deze cijfers betaal je de volledige bruto-BPM en moet je ook de BTW betalen in het land waar deze geregistreerd wordt. De auto wordt dan gezien en berekend als NIEUW. Verder in de volgende uitleg is de rest-BPM genoemd als BPM.
Hoeveel BPM moet worden betaald, verschilt per situatie. Er bestaat geen standaard bedrag per auto. Hieronder opgesomd de gevallen waarin je de BPM verschuldigd bent en BPM moet afdragen:
- Bij de aankoop van een auto met buitenlands kenteken die je in Nederland wilt gaan gebruiken.
- Bij het ombouwen van een bestelauto tot personenauto.
- Indien je langer dan veertien dagen in Nederland wilt rijden met een auto met buitenlands kenteken.
- Bij aankoop van een bestelauto in Nederland waarvoor je BPM moet betalen. (hiervoor zijn wel uitzonderingen, regels omdat je de auto wellicht zakelijk gaat gebruiken)
- Indien je met jouw bestelauto niet meer voldoet aan de ondernemersregeling of gehandicaptenregeling.
- Indien je niet meer voldoet aan de regeling voor taxivervoer of openbaar vervoer. (als taxi kunt je aanspraak maken op een terug gave van de BPM als je voldoet aan de eisen die hiervoor opgesteld zijn)
- Als je een leen-, huur- of leaseauto met een buitenlands kenteken hebt.
- Als jouw motorrijtuig na aanpassing een hogere CO²-uitstoot heeft.
Let op! Zorg je zelf voor de aangifte en betaling van de BPM? Dan kun je ook te maken krijgen met de aangifte en betaling van douanerechten en omzetbelasting.
BPM tabel:
De BPM wordt voor een personenauto berekend over de CO²-uitstoot in samen hang met de netto catalogusprijs. Voor een bestelauto wordt de BPM alleen berekend over de netto catalogusprijs (let wel op) je dient eerst de BPM af te dragen en later terug te vragen, het teruggave formulier kan in combinatie met het BPM-formulier ingediend worden zodat je de vrijstelling direct laat verwerken/inwerking laat gaan). De netto catalogusprijs is de catalogusprijs (nieuwwaarde) min de omzetbelasting. Voor een gebruikte auto geldt de catalogusprijs van de datum waarop het voertuig voor het eerst in gebruik is genomen (dus, op kenteken is gezet, hierbij wordt wel uitgegaan dat de auto in de EU op kenteken heeft gestaan). Op de website van de Belastingdienst vindt je een BPM-tabel waarmee je de BPM voor je auto kan berekenen. Wil jezelf de laagste Bpm voor je importauto berekenen, bekijk dan een voorbeeld in het artikel ”Hoe kan ik zelf de BPM berekenen?”, met extra uitleg over de verschillende methodes die gebruikt mogen/kunnen worden. Klik hier om naar dit artikel te gaan.
BETAAL NIET TE VEEL BPM VOOR JE IMPORTAUTO!
Waar moet je rekening mee houden bij het berekenen van de BPM?
Extra opties, accessoires, bijzondere uitvoeringen (model), leeftijd van de auto.
Doordat de bovenstaande punten per model en type verschillen, is er geen standaard BPM-bedrag voor een auto te bepalen. De leeftijd van de auto telt mee: elke maand dat een auto ouder is/wordt komt er een lager BPM-bedrag uit. Dit heeft te maken met de afschrijving van de bruto BPM. Voordat je de gegevens naar de belastingdienst stuurt, moet een geïmporteerde auto gekeurd zijn door de RDW. Na de keuring ontvang je een ‘Formulier t.b.v. BPM-aangifte’. Dit formulier heb je nodig als je BPM-aangifte doet. Zonder dit formulier heeft de belastingdienst niet de volledige informatie en kan jouw aangifte niet verwerkt worden. De belastingdienst neemt via het opgegeven mail adres contact met je op.
Vul de formulieren (aangiften) volledig in, en onderteken deze. Voeg de juiste bijlagen toe zoals in de formulieren naar wordt verwezen. Schrijf op alle toegevoegde documenten je naam en BSN. Heb je bijvoorbeeld de waarde van de auto laten bepalen met een taxatie?
Dan maakt de taxateur de BPM aangift op. (dit bestaat uit een taxatierapport die gekoppeld is aan de aangifte). Een incomplete aangifte kan de belastingdienst niet in behandeling nemen en hierdoor zal vertraging opgelopen worden.

BPM vrije auto’s
Bij de aanschaf van bepaalden auto’s (type/modellen) hoeft er geen BPM betaald te worden. Dit zijn de BPM-vrijgestelde auto’s. Dat geldt bijvoorbeeld voor (bestel)auto’s met een CO²-uitstoot van 0 gram per kilometer. Elektrische auto’s hebben dit vaak, omdat ze niet op fossiele brandstoffen rijden. Een ander voorbeeld is een auto die voor 1 januari 2009 voor het eerst in gebruik is genomen en is uitgerust met een CO²-uitstoot van maximaal 89 gram per kilometer (benzinemotor) en 96 gram per kilometer (dieselmotor). De BPM-vrijstelling geldt ook voor motoren die 25 jaar of ouder zijn (oldtimer regeling). Je dient hiervoor wel een BPM-formulier in te vullen, de belastingdienst moet de auto akkoord bevinden voordat de RDW groen licht krijgt om een kentekenpas te maken en opsturen.
Is het berekenen van de BPM makkelijk?
Het antwoord is Nee en zeker niet voor iemand die dit niet dagelijks doet. Denk eens aan de privé belastingaangifte jaarlijks. Is dat gemakkelijk? Als je weet hoe dit moet, is het antwoord daarop Ja. De BPM berekenen kan op verschillende manieren, er zijn per jaar verschillende rekenmethode ontwikkeld door de belastingdienst die gebruikt mogen worden per jaar vanaf dat de auto de eerste kentekenregistratie heeft gekregen.