Exportkenteken

Wil je zelf terug rijden met een importauto?

Exportkenteken

Hier vind je alle antwoorden.
Er zijn veel spook verhalen te vinden over export kentekens en rijden vanuit Duitsland naar Nederland. Er zijn verschillende kentekens en manieren die door bedrijven in Nederland worden aangeboden om zelf een auto te exporteren vanuit Duitsland, hieronder kunt u lezen wat de werkelijkheid en de waarheid is.

Om te beginnen hebben wij een opsomming gemaakt van 4 verschillende kentekens die in Duitsland en Nederland verkocht/aangeboden worden, onder de noemer ”export kenteken”:

1. Kurzzeitkennzeichen (DE), maximaal 5 dagen geldig.

Kurzzeitkennzeichen      

Het Kurzzeitkennzeichen is een Duits kenteken en gemaakt voor een korte periode. Bijvoorbeeld voor export, een proefrit of een uitlevering van de auto en wordt in heel Europa herkend. Toch zijn er bepaalde landen die dit kenteken niet erkennen, Nederland is er daar een van!  Vaak biedt de dealer in Duitsland dit kenteken aan. De Duitse dealer weet niet beter en dat dit kenteken verboden is in Nederland. Rijdt u wel met dit kenteken riskeert u een boete. Dit kenteken is herkenbaar aan het gele vlak aan de zijkant van het kenteken met een geldigheidsdatum.

2. Zollkennzeichen (DE), mogelijkheid van 9 t/m 365 dagen geldig.

Duitse Exportkenteken         

Het Zollkennzeichen is een Duits export kenteken (tijdelijke registratie voor een langere looptijd) en is het enige juiste kenteken wat je kan gebruiken om met een importauto vanuit Duitsland naar Nederland zelf terug te rijden. Je moet dit kenteken aanschaffen met een maximale duur van 15 dagen om niet in overtreding te komen in Nederland. De datum die in het rode vlak staat, is de afloopdatum van het Duitse exportkenteken en mag niet langer geldig zijn dan 14 dagen in Nederland. Naast dit kenteken moet je een verzekering afsluiten voor deze periode. Om helemaal zeker te zijn dat je geen problemen gaat krijgen met de politie tijdens de overtocht, vraag je een vrijstelling aan bij de belastingdienst voor dit Duitse exportkenteken, die je kan krijgen voor een periode van maximaal 14 dagen. De vrijstelling neem je dan mee in de auto en laat je zien, in het geval dat je wordt aangehouden. Op deze manier doe je het juiste en zal je ook geen enkel probleem krijgen. Het voordeel van een Duitse exportkenteken is ook dat je in Nederland gedurende deze periode mag rijden met dit kenteken. Zomede kan je na de invoer bij de RDW gewoon doorrijden met je nieuwe importauto en alvast genieten.

Dit kenteken is herkenbaar aan het rode vlak op het kenteken met een geldigheidsdatum.

3. Transitokenteken (NL),

    

dit is een kenteken die door een RDW erkend bedrijf mag worden gebruikt of mag worden uitgegeven. Dit kenteken is er voor gemaakt om een auto naar een ander land of plaatst te transporteren, die niet geregistreerd is in Nederland maar wel hier staat. Om dit kenteken aan te vragen dient een RDW erkend bedrijf de auto (fysiek) te laten keuren door een RDW keuringsstation of persoon, ook genoemd het doorvoerkenteken. Hierdoor kan je het Transitokenteken niet gebruiken om een auto vanuit Duitsland naar Nederland te rijden.

4. Uitvoerkenteken (NL), Maximaal 14 dagen geldig.

Exportkenteken Nederland       

Voor het uitvoerkenteken ook wel exportkenteken genoemd geldt: Auto’s die u naar het buitenland wilt exporteren, dient u aan te melden bij de RDW. Bij de aanmelding kunt u doorgeven of u met de auto nog gebruik wilt maken van de openbare weg of dat u de auto op een trailer naar het buitenland vervoert. Als u gebruik wilt maken van de openbare weg in Nederland, dan heeft u een uitvoerkenteken nodig. U ontvangt alleen een exportkenteken wanneer de auto APK-goedgekeurd is. Ook dient u ervoor te zorgen dat uw auto verzekerd is wanneer u rijdend over de weg het land verlaat.

5. Eendagskenteken (NL),

dit is een digitaal nummer/tekens (kenteken) dat de RDW vrij geeft voor de dag van de geplande keuring, wat alleen geldig is op de dag van de keuring zelf. Deze nummers/letters dient u op een (het liefst wit) karton te schrijven en vormen zo het eendagskenteken om naar de RDW afspraak te rijden vanaf jouw huisadres.

Wat is nou de juiste weg om zelf vanuit Duitsland terug te rijden met een importauto?

Er wordt o.a. het Duitse Kurzzeitkennzeichen (voor Duitsland) in combinatie met het eendagskenteken (voor Nederland) aangeboden. Omdat je met een Duits Kurzzeitkennzeichen niet in Nederland mag rijden krijg je een eendagskenteken voor Nederland, wat dus alleen in Nederland geldig is. Dit is in de praktijk lastig uit te voeren omdat je een afspraak moet inplannen bij de RDW voor de keuring om een eendagskenteken aan te kunnen vragen. Het kenteken is hoe de naam al zegt, maar een dag geldig een zomede moet je de auto in Duitsland ophalen en tijdens het passeren van de grens het kenteken verwisselen. Je hebt voor beide kentekens een verzekering nodig. Het wordt ook lastig om de afspraak bij de RDW te halen als de auto verder staat dan Düsseldorf. Let op: Als je met een Nederlands eendagskenteken in Duitsland rijdt en je wordt aangehouden door de Duitse politie, riskeer je dat de auto stil gelegd wordt ter plaatse en dat je niet mag verder rijden, naast een boete en administratiekosten wordt de auto weggesleept van de openbare weg en de kosten zijn voor jezelf. Hierna en zoals van te voren heb je twee mogelijkheden:

  1. Je kan de auto via een autoambulance vervoeren
  2. Je koopt een tijdelijk Duits exportkenteken met die je in Duitsland en ook in Nederland mag rijden

Er worden veel verhalen geschreven over hoge boetes die worden uitgegeven als je rijdt met een Zollkennzeichen, over de nog te betalen Bpm + een vergrijpboete (+50%) of dat de politie direct een boete geeft van €450,- als er wordt gereden met het Kurzzeitkennzeichen.

Helaas wordt er ook veel misbruik van gemaakt om de belasting (BPM) te ontduiken. Uit deze reden reikt de Belastingdienst/Politie/Douane hiervoor boetes uit. Het is mogelijk om een Duitse exportkenteken (Zollkennzeichen) te bestellen voor een periode van/tot een jaar. Als je met dit kenteken meerdere maanden in Nederland rijdt zonder de auto in te voeren en dus BPM te betalen, ben je in overtreding en riskeer je een flinke boete. Het is alleen terecht dat de Belastingdienst hiervoor een boete uitschrijft omdat alle andere mensen netjes BPM hebben betaald. De boetes die worden uitgeschreven kunnen zeer hoog zijn en zeker als er opzet in het spel is. Dit wordt beschouwd als belastingontduiking.

Er bestaat geen Nederlands kenteken met die je een import auto vanuit een ander EU- of EVA-land zelf terug kunt rijden naar Nederland. Pas op voor welk kenteken je kiest als je zelf terug wilt rijden met je nieuwe auto.
Op de site van de RDW staat het volgende:

Voor het rijden vanuit het buitenland naar Nederland, geeft de RDW geen kenteken af. Neemt u hiervoor contact op met de buitenlandse instanties. U kunt het voertuig ook op een trailer of auto-ambulance vervoeren.

Om helemaal zeker te zijn, de vrijstelling!
De vrijstelling kan worden aangevraagd voor een buitenlands kenteken voor een periode van maximaal 14 dagen, dit is de mogelijkheid die de belastingdienst in Nederland aanbiedt.

Het kopen van een Zollkennzeichen is een andere veel gemaakte en de enigste juiste. Samen met een vrijstelling die je eerder hebt aangevraagd, mag je maximaal 14 dagen door Nederland rijden.

Als je de auto liever verzekerd wilt laten transporteren door een transportmaatschapij, kan dat ook. Lees meer

Vraag hier een tijdelijke Duitse Exportkenteken aan met die je wel in Nederland mag rijden!