Rekenvoorbeeld inruilen of verkopen

Auto verkopen

Inruilen is dat verstandig?
Het kopen van een nieuwe auto is leuk en spannend. Vaak heb je nog een auto waar je vanaf wilt. De handelaren en dealers spelen hier slim op in, om de oude auto in te ruilen als je ook bij hem een nieuwe/occasion auto koopt. Vaak is het inruilbedrag lager dan dat je er voor kan krijgen, gerekend als je deze zelf verkoopt. De dealer wil dat jij de nieuwe auto bij hem koopt, probeert je hiermee over te halen tot een koop.

Rede van inruil van een dealer.
De handelaar of dealer verkoopt je een andere auto waar een marge op zit. Hij kan je dus korting geven op de auto en iets van zijn marge weg geven, omdat hij hier jouw oude auto voor terug krijgt. Deze wordt ook weer aangeboden in de markt en hier zit ook weer marge op. Dit is de makkelijke manier, maar niet slim als je voor je zelf kiest. Als je kiest voor een import auto is het grootste voordeel dat deze vaak goedkoper zijn, of meer opties hebben voor het zelfde totaal bedrag.

Schade verleden (sjoemelen in Nederland).
In Nederland worden auto’s verkocht onder de noemer ”Schade vrije auto”. Dit klopt vaak ook bij de aankoop van de auto op dat moment!
Alleen het verleden weten we dan niet. In Nederland zijn de dealers of handelaren niet verplicht dit te vermelden. In Duitsland is dit anders; als een auto schade heeft gehad die rond de €4.500,- / €5.000,- ligt mag de auto niet meer verkocht worden als schade vrije auto (unfallfrei). Zelfs niet als de schade netjes en vakkundig gerepareerd is. In Nederland wordt hier veel mee gesjoemeld, inkopen van een schade auto, deze repareren en verkopen als schade vrije auto. Wil je de geschiedenis weten van een auto kan dit door een  VIN check te doen. In een VIN rapport wordt de geschiedenis van de auto opgeslagen, Het VIN nummer is het auto nummer ook wel chassisnummer genoemd.


Voorbeeld uit de praktijk.
Auto (Golf) aankoop in Nederland bij de dealer €25.000,- (auto komt uit 09/2016, 25.000 km gereden, handgeschakeld)
Inruil waarde van de oude auto €8000.-
——————————————————-
Totaal bedrag €17.000,- nog te betalen.

Auto (Golf) aankoop in Duitsland bij de dealer €20.000.- (auto komt uit 04/2017, 18.000 km gereden + automaat)
Invoer en import kosten €4.000,-
Verkoop oude auto €7.000,- (uitgaande van de platforms waar geboden wordt op je auto, niet zelf verkopen dan kan het bedrag hoger zijn)
——————————————————-
Totaal bedrag €17.000,- nog te betalen.

Conclusie.
Met dit voorbeeld krijg je meer auto voor het zelfde geld; Auto is jonger, meer opties en heeft een automaat.
Als je niet zelf je oude auto wilt verkopen, helpt vaak het import bedrijf je hier kosteloos mee.


Zelf verkopen.
Het zelf verkopen van je auto kan op verschillende sites, de grootste sites hiervoor zijn Marktplaats.nl en Autoscout24.nl

Voordelen.

 • Meer geld voor je auto
 • Zelf bepalen hoe je alles wilt verkopen
 • Zeer veel bezoekers per dag
 • Hoge kans op verkoop

Nadelen.

 • Belletjes / e-mail berichten
 • Bezoeken (proefritten)
 • Biedingen
 • Zelf onderhandelen

 

Laten verkopen (ontzorgen / uitbesteden).
Er zijn verschillende partijen die de auto voor je willen verkopen, geef aan welke auto je hebt en zij regelen de rest (vaak kosteloos). Dit loopt via een dealer-platform (de auto wordt op een dealer forum aangeboden en de dealers kunnen hierop bieden) of het bedrijf koopt zelf de auto van jou, om deze later zelf door te verkopen of te exporteren. Deze bedrijven zijn geen goede boel instanties, zij zullen vrijwel nooit het zelfde bedrag geven als dat je krijgt wanneer je de auto zelf zou verkopen. Zij moeten ook geld verdienen.

Hieronder de top 6 van deze bedrijven.

 1. wijkopenautos.nl
 2. ikwilvanmijnautoaf.nl
 3. 247autoverkopen.nl
 4. Autovendi.nl
 5. ikwiljouwautokopen.nl
 6. autoinkoopspecialist.nl

 

Voordelen uitbesteden van de verkoop.

 • Gemak
 • Snel van je auto af
 • Geen mensen over de vloer
 • Geen onderhandelingen te voeren
 • Direct en veilig geld ontvangen voor je auto

 

Wil je meer auto of minder uitgeven? Zelf profiteren van het voordeel (financieel of in materie)? Kies dan voor een geïmporteerde auto en laat het import bedrijf je helpen bij de verkoop van je auto.

Vraag hieronder een offerte aan.